Lezen is de sleutel tot kennis

We doen er alles aan om van kleintjes grote lezers te maken en voor iedereen gelijke kansen te creƫren. Kunst van Lezen verwoordt op YouTube duidelijk waarom. Harde cijfers in Nederland, die aantonen dat gemiddeld 25% van de leerlingen de basisschool verlaat met een taalachterstand en bovendien ruim 2 miljoen volwassenen laaggeletterd zijn, raken ons.

Naast klassenbezoeken, de voorleeswedstrijd, diverse leescampagnes en ons aanbod voorschoolse educatie, naschoolse opvang, basisscholen en voortgezet onderwijs bieden we het hele jaar ook specifieke taalondersteuning voor de jeugd. Een aantal successen zijn: BoekStart in de kinderopvang met 6 nieuwe kinderdagverblijven en de SchakelKlas voor Kleuters in Lelystad om zonder taalachterstand naar groep 3 te gaan. Helaas stopt na ruim 10 jaar de subsidie en inzet van deze ambulante begeleiding aan 200 kleuters met ingang van 2017.

Verder schoolWise, waarmee een basisschool via hun portal gebruik kan maken van de FlevoMeer collectie, en natuurlijk de Bibliotheek op school om planmatig samen te werken aan leesbevordering en mediawijsheid. Maar liefst 183 leescoƶrdinatoren en leerkrachten zijn in het voorjaar te gast bij de twee lezingen begrijpend lezen van Erna van Koeven. Om van kinderen betere lezers te maken hebben 27 leerkrachten uit het basisonderwijs de cursus Open Boek met succes afgerond. Ook nemen basisschoolleerlingen deze zomer onze goed gevulde rugzakken van Ik lees door! mee op vakantie om hun leesniveau op peil te houden. En is voorlezen altijd erg belangrijk, kijk voor uitleg en tips bij voorlezen doe je zo!

De ruime landelijke collectie e-books en luisterboeken voor leden vergroten het gebruiksgemak en leesplezier. Lezen kan zo altijd en overal. En dat maakt je rijker. Auteurs als Rosita Steenbeek, Jelle Brandt Corstius, Hugo Borst, Isa Hoes en Marcia Luyten zijn dit jaar te gast in FlevoMeer Bibliotheek om te vertellen over hun werk.

Voor volwassenen met een taalachterstand is er vanaf 2016 in iedere vestiging een Huis voor Taal met bijzondere activiteiten en persoonlijke resultaten. Neem even de tijd voor deze opname in Lelystad.